FILM

Ovanlandet

En film av Ylva Floreman & Peter Östlund

De vuxna kvinnor som medverkar i Ovanlandet har alla växt upp i renskötande familjer. Som barn bodde de i kåta, flyttade med renar och levde ett liv nära naturen. Deras egna barn har växt upp i det svenska samhället. Ingen av dem har levt som sina föräldrar. Kvinnorna talar om det pris de har fått betala för utveckling och om deras längtan tillbaka till nomadens vardag. Kalvmärkningen på sommaren blir för många en möjlighet att få uppleva och återuppleva nomadkulturen.
- Att jag är här är en saga. När jag åker härifrån är sagan slut, säger Inger-Berit, 26 år, om kalvmärkningen och sommarveckorna på fjället.


©1985. 16mm/DVD. 40 min. TEXTAD Svenska SUBTITLES English

ARTIKLAR

Efterord till Ester Blenda Nordströms Kåtornas folk

AMORS BILAR

En film av Ylva Floreman

KOMMER 15 december 2023 på TriArt

Alla vägar bär till garaget.

Det är där allting börjar (på hösten) och det är dit allting återvänder (på hösten). 

Det finns en nerskuren bil i vartannat kvarter och för varje nerskuren bil finns en vision. Där det finns några hus och ett garage, ett torg och en tonåring, där finns också en Amazon eller annan "européare" som fått sin egen karaktär, sitt eget temperament.


©1988. 63 min. 35 mm/DVD. TEXTAD Svenska SUBTITLES English

Komikern Ronny Eriksson i SVT:s Önskereprisen

Trailers, Youtube

ARTIKLAR

Om du är intresserad av musiken

så finns brusiga filer.

Husets själ. Själens Hus

En film av Ylva Floreman

OBS ! Filmen är en ljudberättelse,

så lyssna helst med maffigt ljudsystem.

Ett hus byggs för att stå i årtionden, kanske århundraden. Mitt hus är som jag, jag är som mitt hus. Vi bygger hus och städer så som vi själva mår. Vem är jag, och vilka är vi?


Man brukar säga att man ljudlägger film/bild - i den här filmen ville jag göra tvärtom; bildlägga en ljudberättelse. 

Filmen gick som förfilm till Odysseus blick av den grekiske regissören Theo Angelopoulo.©1995. 9 min. 35 mm. TEXTAD No dialogue

Posti-Marti, lantbrevbärare 1933-1983

En film av Ylva Floreman

Norraste Norr. Samer, finnar svenskar och norrmän. Under ett halvt sekel, sommar som vinter levererade Martin post till utmarkens människor. Till fots, med båt och cykel på sommaren. Med skidor, skridskor, släde efter ren eller häst på vintern, med motorcykel och bil. Ett kall, en plikt och ett livslångt äventyr. Ingenting kunde stoppa honom.


©1996. 28 min. 35 mm/VHS/DVD TEXTAD Svenska SUBTITLES English

Vem bryr sig!

En film av Ylva Floreman

Hösten 1999. Mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Bilbomben mot journalister i Nacka. Tre organiserade nazister flyttar till Tomelilla. Nazistpropaganda dyker upp i skolor och på ungdomsgårdar.  Kommunstyrelsens ordförande och åtta andra politiker blir mordhotade. Erhöll pris från Artister mot nazister.


©2000. 58 min. FORMAT Beta SP/DVD.

Meantime in Grez

En film av Ylva Floreman

Det lilla livet i den franska byn Grez-sur-Loing. Pojkar på skateboard, flickor på rolerblades. Bageridamen knäböjer vid de parkerade bilarna på jakt efter katten. PiP PiP. Ett sms, på en sekund förändras allt. Samtidigt ingenting. Människor hämtar barn och handlar mat, bageridamen fortsätter att jaga katten som smiter ut med kunderna.


©2001. 12 min. DvCM/DVD. TEXTAD No dialogue

Älska mig mest

En film av Ylva Floreman

Nora är 10 år.
När hennes pappa väntar barn med ny kvinna lovar han Nora att han alltid kommer att älska henne mest. 
När mamma Ann väntar trillingar med en ny man säger hon samma sak; jag kommer alltid att älska dig mest. 
Nora säger att hennes liv är förstört.


©2005. 10 min. DvCam/DVD.
TEXTAD svenska SUBTITLES English


Jadroplastika

En film av Ylva Floreman

En sorgesång till stäckta drömmar och en eloge till det arbete som människor lade ner i försöket att förverkliga en vision. I Forna Jugoslavien var lagen formad utifrån ideologin om självstyre och teorin var enkel: alla var arbetare och det var arbetarna som hade makten. Självstyresystemet var en ”perfekt” utformad teori men hur fungerade självstyresystemet i praktiken?


1983 fick jag anställning som fabriksarbetare på plastfabriken Jadroplastika i Trogir. Jag återvänder 2015. Av själstyresystemet finns ingenting kvar. 2016 filmar jag och Peter Östlund den övergivna fabriksbyggnaden.

ARTIKLAR